Εργασία από το σπίτι: Γίνε ένας επιτυχημένος freelancer

 



Ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφασίζουν να ασχοληθούν στην σημερινή εποχή με το freelancing. Η αυτό-απασχόληση, όπως διαφορετικά ονομάζεται το freelancing, είναι ένα νέο μοντέλο εργασίας από το σπίτι που προσφέρει ελευθερία επιλογών και ευελιξία. Οι freelancers προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε ένα πλήθος επιχειρήσεων χωρίς να έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με έναν εργοδότη.

Έτσι, ως freelancer στην Ελλάδα, μπορείς να εργαστείς πάνω σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά, μπορείς να ασχοληθείς με το Digital Marketing ή την αρθρογραφία. Εάν είσαι ζωγράφος ή ασχολείσαι με την κατασκευή κοσμημάτων μπορείς να προωθήσεις τη δουλειά σου μέσα από τα Social Media ή να δημιουργήσεις ένα eshop και να ασχοληθείς με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εάν είσαι καθηγητής ξένων γλωσσών μπορείς να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα μέσω Skype ή να ασχοληθείς με τη μετάφραση κειμένων. Ακόμη, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το YouTube και να γίνεις επαγγελματίας YouTuber. 

Γιατί να γίνω freelancer

Tα οφέλη του freelancing είναι αρκετά. Καταρχάς, είσαι το αφεντικό του εαυτού σου. Σύμφωνα με έρευνες, η πιο αγχωτική εργασία ενός υπαλλήλου είναι όταν ο εργοδότης βρίσκεται διαρκώς δίπλα του και τον επιβλέπει. Στο freelancing, όμως, δουλεύεις για σένα χωρίς την παρουσία κάποιου προϊσταμένου. Ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και τι όχι. Έχεις απόλυτη ελευθερία και πλήρη έλεγχο για το έργο που αναλαμβάνεις και παραδίδεις.

Ο χώρος εργασίας, παίζει πάντα σπουδαίο ρόλο στην αποδοτικότητα του εργαζομένου. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορείς να εργαστείς στο δικό σου χώρο και να τον διαμορφώσεις όπως θέλεις. Η παραγωγικότητα σου θα αυξηθεί σε ένα άνετο περιβάλλον και πιθανότατα θα οδηγηθείς και σε ένα μεγαλύτερο εισόδημα.




Επιπλέον, δουλεύοντας ως freelancer, έχεις το δικό σου ευέλικτο ωράριο. Μπορείς να δουλέψεις οποιαδήποτε μέρα και ώρα θέλεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εργαστείς τις ώρες που είσαι περισσότερο παραγωγικός. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να δουλέψεις τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ. Θα μπορούσες, επίσης, να ξεχάσεις τα πρωινά ξυπνήματα ή την δουλειά τις καθημερινές και να δουλεύεις μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Άλλο ένα πλεονέκτημα του freelancing είναι τα μειωμένα καθημερινά έξοδα. Οι εργαζόμενοι, καθημερινά, σπαταλούν αρκετά χρήματα στα εισιτήρια των Μ.Μ.Μ. ή στη βενζίνη για να φτάσουν στη δουλειά τους. Με την εργασία στο σπίτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γι’ αυτά τα έξοδα. Επιπλέον, εάν ασχοληθείς με το freelancing, επιλέγεις εσύ τους πελάτες που θέλεις. Άρα, χρεώνεις μόνος την δουλειά σου και στο τέλος εισπράττεις όλο το κέρδος. Όσο περισσότερο προσπαθήσεις να βρεις πελάτες, τόσο περισσότερο εισόδημα θα έχεις.
Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσω ως freelancer;

Νομίζεις πως είναι όλα ονειρικά στο freelancing; Ετοιμάζεσαι να αφήσεις την δουλειά σου για να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας; Μην το κάνεις, πριν συνεχίσεις το διάβασμα του συγκεκριμένου κειμένου. Γιατί το freelancing εκτός από πλεονεκτήματα έχει και μειονεκτήματα. Το να μην έχεις αφεντικό, δεν είναι και τόσο θετικό, στη τελική. Γιατί, δίχως αφεντικό, εσύ θα πρέπει “τρέχεις” για όλα. Ως freelancer, θα πρέπει να αφιερώνεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν θα έκανες ως υπάλληλος. Δεν θα είσαι υπεύθυνος μόνο για την εργασία που σε έχει προσλάβει ο πελάτης. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να ασχοληθείς με τη λογιστική, την εύρεση πελατών, τη διαφήμιση καθώς και με την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.





Άλλο ένα μειονέκτημα κυρίως στα πρώτα σου βήματα ως ελεύθερος επαγγελματίας είναι πως δεν θα έχεις σταθερό εισόδημα. Οι υπάλληλοι βασίζονται σε ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα. Αντίθετα, οι freelancers ζουν μόνιμα στην αβεβαιότητα για το αν θα έχουν χρήματα στο τέλος του μήνα. Για ένα πιο σταθερό εισόδημα, θα πρέπει να έχεις μία τακτική εργασία με κάποιους πελάτες. Επιπλέον, ένας freelancer, δεν έχει τις ίδιες παροχές με ένα υπάλληλο. Έτσι, δεν θα έχεις ασφάλιση υγείας, άδεια μητρότητας ή πατρότητας, ούτε άδεια ασθενείας. Οι αυξημένοι φόροι που θα πρέπει να πληρώνεις, είναι άλλο ένα “αγκάθι” στο freelancing.

Η απομόνωση, είναι ακόμα ένα μειονέκτημα αυτού του επαγγέλματος. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, δεν έρχεσαι σε επαφή με άλλα άτομα. Συνήθως, επικοινωνείς με τους πελάτες μόνο μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών κλήσεων. Η παρατεταμένη διαμονή στο σπίτι, πιθανότατα, θα επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική σου ζωή. Ο freelancer, δεν έχει ουσιαστικά, ποτέ, ελεύθερο χρόνο καθώς οι πελάτες μπορούν να σε καλέσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν. Έτσι, ίσως έχεις προγραμματισμένα ή και μη προγραμματισμένα ραντεβού από τις 8:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ. Δεν μπορείς να αρνηθείς γιατί θα χάσεις και το χρηματικό αντίτιμο.

Το να εργάζεσαι από το σπίτι, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν δεκάδες περισπασμοί που θα μειώσουν την αποδοτικότητά σου. Χρειάζεται να έχεις αυτοσυγκράτηση ώστε να κάνεις σωστά την δουλειά σου, αγνοώντας οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή. Επιπλέον, ως freelancer, θα αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα υγείας. Η πολύωρη παραμονή μπροστά σε έναν υπολογιστή πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε τενοντίτιδα, σε δισκοπάθεια ή σε άλλες παθήσεις ακόμα και στα μάτια σου.

Επίσης, ως ελεύθερος επαγγελματίας, πολλές φορές θα έρθεις αντιμέτωπος με “δύσκολους” ή δύσπιστους πελάτες που θα προσπαθήσουν να σου κάνουν τη ζωή κόλαση με τις απαιτήσεις τους. Όλους αυτούς, δηλαδή, που δεν πιστεύουν πως έχεις μια κανονική δουλειά, γιατί δεν πηγαίνεις στο γραφείο καθημερινά ή που θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι θα κάνεις το κάτι παραπάνω από έναν απλό υπάλληλο χωρίς έξτρα αμοιβή. Είναι εκνευριστικό, πράγματι, να προσπαθείς να αποδείξεις πως εργάζεσαι κανονικά και παράλληλα όλοι οι πελάτες σου να εκτιμούν τις ώρες που αφιερώνεις στα projects τους χωρίς να παραπονιούνται για το κόστος και την ποιότητα.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως υπάρχουν πλατφόρμες διασύνδεσης freelancers με ενδιαφερόμενους πελάτες που μπορούν να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη στην εύρεση πελατών και στην όλη διαδικασία συναλλαγών με μία πολύ μικρή προμήθεια. Η πιο γνωστή και ίσως η μοναδική στο Digital Marketing στην Ελλάδα είναι το koalla το οποίο σου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το προσωπικό σου προφίλ με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρεις και παράλληλα να λαμβάνεις αξιολογήσεις και κριτικές από πελάτες για κάθε ολοκληρωμένη παραγγελία σου.
Πώς θα γίνω ένας επιτυχημένος freelancer;

Εάν θέλεις να ασχοληθείς με το freelancing, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να έχεις απόλυτη επιτυχία σ ’αυτό το απαιτητικό εγχείρημα. Το πιο σημαντικό στο συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι η σωστή διαχείριση των προθεσμιών παράδοσης. Με το να παραδίδεις εγκαίρως τη δουλειά σου κερδίζεις την εμπιστοσύνη των πελατών για να εξασφαλίσεις ότι θα απευθυνθούν εκ νέου στις υπηρεσίες σου. Έτσι, πρέπει πάντα να είσαι συνεπής στην προθεσμία που θα δώσεις στον πελάτη.


Εάν έχεις αρκετούς πελάτες και διαφορετικές προθεσμίες, τότε δημιούργησε μια λίστα. Σε αυτή, γράψε αναλυτικά τι πρέπει να παραδώσεις και πότε ώστε να ελέγχεις απόλυτα τις προθεσμίες. Επικοινώνησε με τον πελάτη και βεβαιώσου πως έχεις καταλάβει ακριβώς τι θέλει ο ίδιος και πότε το θέλει. Εάν ο πελάτης δεν δώσει κάποια προθεσμία, ζήτα του εσύ.

Όρισε το δικό σου χώρο εργασίας και ένα πρόγραμμα που θα τηρείς καθημερινά. Φτιάξε ένα πλάνο ενεργειών για κάθε project που πρέπει να κάνεις. Ξύπνα μία προγραμματισμένη ώρα και δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα για τις ώρες που θα εργάζεσαι. Δεν πρέπει να ξεφύγεις από το ωράριο που θα φτιάξεις καθώς είναι εύκολο για τους νέους freelancers να χάνουν την αίσθηση του χρόνου, δουλεύοντας. Θυμήσου πως υπάρχει ζωή και εκτός δουλειάς. Όταν τελειώσεις με την εργασία σου, κάνε κάποιο χόμπι που σε ευχαριστεί ή βγες έξω με την παρέα ή την οικογένεια σου.

Το ότι εργάζεσαι από το σπίτι δεν σημαίνει πως μπορείς να εργαστείς γυμνός ή με τις πιτζάμες. Δούλεψε, όπως θα δούλευες εάν ήσουν στο γραφείο μίας εταιρείας. Φόρεσε δηλαδή, ρούχα που θα σου υπενθυμίζουν πως είσαι εν ώρα εργασίας. Φυσικά τα ρούχα που θα επιλέξεις μπορούν να είναι πολύ πιο άνετα από ένα κοστούμι, αλλά διατήρησε το κατάλληλο περιβάλλον και “mood” της παραγωγικής εργασίας. Σημαντικά, επίσης, είναι τα μικρά διαλείμματα. Απέφευγε να απαντάς στα τηλεφωνήματα ή να χαζεύεις στο κινητό σου, όση ώρα εργάζεσαι.

Ακόμα, πρέπει να μάθεις να χρεώνεις σωστά τη δουλειά σου. Το να χρεώνεις λιγότερα, δεν είναι πάντα καλό. Ίσως κάποιος πελάτης πιστέψει πως η χαμηλή σου τιμή ισούται με κακή ποιότητα στο προϊόν και πιθανόν να μην σε προτιμήσει.

Το επάγγελμα του freelancer είναι μαγευτικό γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Όμως, είναι συνάμα πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Εάν καταφέρεις, να ξεπεράσεις αλώβητος τις όποιες δυσκολίες συναντήσεις θα έχεις μία επιτυχημένη καριέρα ακριβώς όπως την έχεις ονειρευτεί.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια